2016. június 19., vasárnap

Mit jelent az, hogy kék színű kutya?!

Ne a kék színű plüss kutyára gondolj! Még csak ne is azokra a hosszú szőrű kutyusokra, akiknek gazdája kék színűre festi a bundáját! Bár a kék színű kutyát valóban kék szőrzete miatt nevezik "kéknek", ez a kék kutya nem a szó szoros értelemben vett kék színű!
Amikor kék kutyáról olvasol, ne ilyenre gondolj!
Kék szemű kutyát már biztos láttál. (Főleg a Husky fajtára jellemző ez a szemszín.) Ezt a különleges színt azok a gének okozzák, amelyek hatással vannak a pigmentet termelő sejtekre. A pigment az állati sejtek színezőanyaga, amely a szem, a bőr, és a szőrzet színéért felel. Vagyis a kék szemű kutyák szem színének oka a feltételezések szerint ugyanaz, ami a kék szőrzetű kutyáké.

A kék szemű, vagy színű kutyák esetében a színezőanyagot termelő sejteket befolyásoló gén a szem (szivárványhártya), a bőr (pl. orrtükör), avagy a szőr színének elhalványulását okozza. A kék színű kutyus tulajdonképpen a színanyag zavarral született, albínókhoz hasonlóan pigmenthiányos, vagy pigment "hibás", ám vannak olyan kék kutyusok, akiken egyáltalán nem fedezhetők fel a pigmenthiány jelei: a kék szem, vagy a világos orr.

Kék kutyakölykök
A kék kutyának nevezett ebek valójában szürke színűek, azonban ritka, kissé kékes fénytörésű szőrzetük miatt nevezik őket kéknek. Azok a fajta kutyusok, akiknek génjeiben előfordulhat a kék színű pigment, nem feltétlenül kék kutyaként jönnek világra. Egyes fajtáknál előfordul, hogy a fekete kutyusok kiszürkülnek, de az igazi kék kutya szürkén születik. A kék, vagyis a szürke szín az alábbi fajtákat érintheti: dobermann, weimari vizsla, beagle, border collie, chow chow, whippet, greyhound.

Az igazi kék színű kutya, (vagyis a szürkének született kutya) tenyésztése nem könnyű feladat, mert a kék kutyák genetikája nem csak a kék színt hordozzák. Kék kutyát elsősorban kék kutyával pároztatva lehet kék kutyát tenyészteni, de a tenyésztést bízzuk inkább a szakértőkre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése