Színek

A fény egyike azoknak a világűrben (térben) hullámzó elektromágneses sugárzásoknak, amelyet kék bolygónk légköre nem nyel el. Az emberi szem a 390 és 750 nanométer hullámhossz (790-400 terahertz) közé eső elektromágneses sugárzást érzékeli. A különböző hullámhosszú fényeket látjuk mi színeknek. Ezeknek a színeknek a spektumában a látható fény legkisebb (de még látható hullámhosszúságú színe az ibolya (viola), míg a legnagyobb hullámhosszúságú fény a vörös.

Az említett tartományon túli, vagyis a már számunkra nem látható sugárzások egyike többek között az ibolyántúli, vagy ultraviola (UV) sugárzás, mely nevét a még látható spektrum legkisebb frekvenciájú fényéről kapta, az infravörös pedig a látható sugárzások közül a legnagyobb hullámhosszú fényen túli sugárzás.

A különböző tárgyak tulajdonságaik alapján különbözőképpen nyelik el, vagy verik vissza a rájuk eső fényeket, ezeket a változó hullámhosszú sugárzásokat az agyunk színekként továbbítja a szemünknek, amit mi a tárgyak tulajdonságaként értelmezünk.

A látható fényen túl léteznek olyan sugárzások is, amelyek nincsenek a fényként látható sugárzások között, tehát szabad szemmel nem láthatók, de egyes gépek segítségével "elővarázsolhatók", ilyen pl. a röntgensugárzás.

Az emberi szem tehát a fent említett frekvenciák alapján megszámlálhatatlan színt érzékel, melyek egy része a színek keveredéséből jön létre. Ezen a blogon a 420 - 490 nm hullámhossz közötti, (714 - 612 freki közötti) kék színekkel, és az ebbe a tartományba eső, kék színű tárgyakkal, élőlényekkel, stb. foglalkozom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése